התשובה לשאלה "למה פתחת את העסק?" היא קריטית להצלחה ומשמשת כמפתח עיקרי המסייע להתגבר על הקשיים.
בכדי להמחיש את זה, אציג לכם שאלה האם אתם יכולים לרוץ 4 ק"מ במהירות? סביר להניח שעניתם "כן" אם אתם מתאמנים בריצה באופן קבוע, ו"לא" אם אתם כמוני וכמו רבים מהאוכלוסייה, נכון?
אבל… אם הייתם יודעים שעליכם לרוץ במהירות 4 ק"מ משום שזו הדרך היחידה להזעיק רופא להצלת אדם אהוב עליכם, פתאום יתעוררו בתוככם כוחות-על ותהיו מסוגלים לרוץ גם אם אין לכם כוח פיזי. נכון?
כדי שגם בעסק שלכם תקבלו כוחות-על, עליכם לדעת את הלמה, למה פתחתם עסק. ומכאן חשוב לכל הבוחרים להיות יזמים לגלות את המניע הדוחף אותך להיכנס לעולם של אי. וודאות. להבין למה בכלל לפתוח את העסק.
כדי לגלות את ה"למה" שיעורר אתכם לפעול גם כשקשה, אני מציגה לכם את השיטה של טאיצ'י אונו, אחד המנהלים והמהנדס הראשי של חברת טויוטה הידועה, שעזר לה להפוך לחברה כו מצליחה. אונו נחשב למוביל בתחום חשיבת Lean , תפיסת ניהול שנועדה להתמודד עם סביבת עסקים המשתנה תמיד.
הוא הנהיג את שיטת " The 5 whys " או בעברית חמש שאלות ה"למה". שיטה שבה שואלים למה על התשובה שנאמרה, 5 פעמים.
נשמע קל מכדי שייקרא כשיטה. כך חשבתי כשלמדתי אותה בלימודי הנדסת תעשייה וניהול, אך כשהמרצה הדגים איך בעזרתה מגלים את בסיס התקלה, הבנתי שקלות השיטה מהווה כלי עוצמתי לחקר בסיס תהליכים.
שיטת חמש שאלות הלמה
כדי שהשיטה תעזור לכם לגלות את המניע שלכם לפתיחת עסק, עליכם לשאול ולענות חמש פעמים "למה" .
ה"למה" הראשון הוא למה פתחתם את העסק.
על כל תשובה
שתענו, תשאלו "למה" חדש המבוסס על התשובה של ה"למה"
הקודם. לדוגמה:
למה פתחת את העסק?
כי רציתי להיות עצמאית.
למה רצית להיות עצמאית?
כי….
יתכן ותצטרכו יותר מחמש פעמים לענות תשובה, ואולי אפילו פחות… אז מתי יודעים להפסיק, בשלב שבו אתם מגיעים למצב שאין לכם תשובה על הלמה האחרון שאמרתם.